Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Уникалното Розово езеро в Крим привлича туристи от цял свят Уникалното Розово езеро в Крим привлича туристи от цял свят
Facebook Twitter Google+ Това лято Instagram беше залят със снимки от най-невероятните места в Русия. Знаете ли, че има руски Малдиви, розово езеро в Сибир, леден плаж... Уникалното Розово езеро в Крим привлича туристи от цял свят

Това лято Instagram беше залят със снимки от най-невероятните места в Русия. Знаете ли, че има руски Малдиви, розово езеро в Сибир, леден плаж в Якутия и дори руски Прованс!

Сега обаче снимки на друго розово езеро заляха онлайн пространството – този път то се намира в Крим.

Тайната на цвета на соленото езеро се крие в бета каротина – пигмент, съдържащ се в солни разтвори, както и в растения и зеленчуци; нюансите му варират от светло розово до огненочервено.

Рядката розова сол на Сасик-Сиваш е богата на минерали и носи ползи за здравето.

За първи път извлечена отдавна от древните гърци, солта започва да се добива индустриално през XIX век. Тя дори се сервира на трапезата на руското кралско семейство.

Под кристалите на солта има черна утайка, която се използва като терапевтична кал. Между другото, името на езерото се свързва с тази особеност – на кримскотатарски език “сасик” означава “лошо миришещ”, а сиваш означава “кал”.

През лятото нивото на водата пада толкова драматично, че езерото на практика пресъхва. 

Но все още е възможно да намерите места за плуване, а водата тук е много топла.

Още от категорията
Коментари